Tradita e karnavaleve rikthehet në Gjirokastër pas 60 vjetësh

February 24, 2020 || views

Tradita e karnavaleve në Gjirokastër, e ndërprerë në vitet e diktaturës u rikthye për herë të parë pas 60 vjetësh në qytetin e gurtë.

Nxënësit e shkollave, qytetarë gjirokastritë, por edhe nga qytete të tjera të vendit parakaluan në zonën muzeale me madhështi me kostumet e tyre shumëngjyrëshe duke sjellë një atmosferë fantastike që tërhoqi vëmendjen e të gjithëve.

Bashkia e Gjirokastrës thekson se “kjo festë është një ritual i hershëm, që njerëzit e organizonin në këmbim të stinëve. Paraardhësit tanë e kthenin në gëzim, rit, këngë, ngjyra, maska, kostume dhe festë, ikjen e dimrit dhe ardhjen e pranverës”.

“Meritë, falënderime dhe mirënjohje nxënësve të 10 shkollave të bashkisë. Sot Gjirokastra nuk solli thjesht një festë, por ringjalli një traditë të hershme që në Gjirokastër ka një emër të veçantë Dita e Prosopullave”, – tha bashkia.

Kryetari i bashkisë së Gjirokastrës, Flamur Golemi, tha se “rikthyem në Gjirokastër një aktivitet që mungonte prej dekadash. Këtej e tutje do ta zhvillojmë vit pas viti për t’i paraprirë ndërrimit të stinëve dhe rigjallërimit të natyrës. Faleminderit të gjithëve që u bëtë pjesë e festimeve në këtë ditë të parë. Festa vazhdon edhe sot në mbrëmje dhe ditën e nesërme. Mos mungoni”.

Kjo zgjati 2 ditë, ku qytetarët shijuan ushqimin, pijet, zbavitjet, muzikën dhe argëtimin, si dhe përmbylljen me djegien simbolike të një dordoleci prej kashte në qendër të qytetit.

Në pikëpamjen fetare karnavalet janë ditët e fundit para fillimit të kreshmës së Pashkëve. Kjo dukuri me kalimin e viteve mori karakter laik dhe u shndërrua në një festë popullore, ku për një ditë të vetme njerëzit veshin një maskë dhe realizojnë një përmbysje të përkohshme e statusit dhe hierarkive sociale./atsh/