Rabdishti, kryevepra dibrane e gdhendur në gur

December 5, 2020 || views

Në Rabdisht, një fshat befasisht i bukur, që jua fsheh nga sytë një largësi prej pak kilometrash rrugë e paasfaltuar nga Peshkopia, deri këtu, në mes të maleve. Është mbresëlënëse forca dhe këmbëngulja me të cilën shqiptarët e zonave të thella kanë ndërtuar vepra arti pothuajse në mes të hiçit. Është e trishtueshme se si civilizimi ka ecur mbrasht si gaforrja, duke na mbyllur nëpër kuti të shëmtuara, ndërkohë që pak shekuj më parë kur vështirësitë kanë qenë më të mëdha, brezat kanë pasur shije kaq të holla dhe sensin e të bukurës.

Besnik Alku

Rabdishti ndodhet në majë të Luginës së Shërimit, nga ka marrë dhe emrin emrin, prej vetive kuruese të burimeve termale të Peshkopisë dhe nga pjesa malore e Kullotës së Malësisë së Rabdishtit, pjesë e vargmalit Deshat-Korab. Popullsia e fshatit është rreth 600 banorë, me afro 110 familje. Bujqësia është pjesa kryesore e ekonomisë së fshatit, e specializuar në patate, lloje të ndryshme arra, mollë, fruta pylli dhe bimë medicinale.Rabdishti është vetëm 6 km larg Peshkopisë, me një ndërthurje të bukurisë natyrore të ujërave termale, ajrit të freskët malor dhe legjendave të vendbanimeve.
Ky itinerar ju ofron mundësinë për të qëndruar në shtëpitë e fshatit, ku do të përjetoni mikpritjen tradicionale shqiptare dhe pjatat tipike të Dibrës. Vizitorët kanë mundësinë të provojnë jetesën lokale të fshatit Rabdisht.

Vende për t`u vizituar
Fshati është ideal për t’u çlodhur dhe për pikink. Një aktivitet tjetër shumë i këndshëm në Rabdisht është shëtitja. Shumë shtigje të të vjetra dhe rrugë barinjsh në të gjithë rajonin që përdoren edhe sot, do t`ju çojnë nëpër fusha dhe livadhe, përrenj dhe ujëvara, dhe nëpër zona me pyje në male. Në të kaluarën, këto shtigje ishin mënyra e vetme e lidhjes midis fshatrave të Peshkopisë.

Shtëpi tradicionale: Ka shumë shtëpi tradicionale prej guri me një pamje të shkëlqyer të natyrës përreth. Shtëpitë kanë arkitekturë tradicionale, të bëra nga i njëjti lloj shkëmbi si muri dhe çatia.
Gryka e Rabdishtit është në mes të maleve dhe fshati ndodhet në këtë grykë. Gryka ofron shumë pika të bukurisë natyrore, pemë të mëdha me arra dhe ecje të shkëlqyera.

 

“Lugina e Arushës” është një grykë tjetër e Rabdishtit me një pamje shumë të këndshme të gipsit të bardhë dhe pyllit të gjelbër të pishave. Një legjendë lokale thotë se arinjtë vijnë nga mali për të pirë ujë dhe prandaj lugina mori emrin e tyre.
Kodra e Borovikut është një nga 41 monumentet natyrore të Dibrës. Vizitorët mund të shijojnë pyllin e bukur të pishave të gjelbra, që rriten në përbërjen e bardhë të gipsit dhe shkëmbit, i cili ofron një mjedis të përshtatshëm për faunën e egër.

Kullotat e Rabdishtit dhe Pylli i Fronit me pisha dhe ahu, sigurojnë një pamje të bukur alpine. Është pjesë e Parkut Natyror Korab -Korritnik dhe është shumë i pasur me bimë medicinale dhe aromatike si çaji i malit, boronica, manaferra etj.

Kodra e Rabdishtit është një mal me formë piramidale të formuar në mënyrë natyrale. Fermerët vendas ndërtuan hapa në shpatet e këtij mali dhe kanë shumë parcela të vogla, të kultivuara me pemë frutore dhe patate.
Rabdisht shtrihet në pjesën e sipërme të ‘Luginës së Shërimit’, e cila e ka marrë emrin nga vetitë kuruese të burimeve termale. Panorama ofron pamje të Peshkopisë, luginës së lumit Drini të Zi dhe Parkut Kombëtar të Lurës. Qendra termale e banjës është afër fshatit Rabdisht, i cili e përdor për qëllime kurative si për vendasit, ashtu edhe për vizitorët.

 

Uji i Mullirit të familjes Saraci u rikthye në vitin 2015 dhe është plotësisht funksional. Ndodhet pranë burimeve të ftohta.

Pranë fshatit Rabdisht janë disa monumente kulturore dhe natyrore si “Gradisha e Bellovës”, vendbanimi parahistorik, uji i burimit Bellova dhe shpella Bellova.