Qytetet që të gjithë duan t’i vizitojnë: Lista e destinacioneve kryesore ka ndryshuar jo pak

November 28, 2022 || views

NUMRI i vizitorëve nuk është mënyra e vetme për të vlerësuar se sa i suksesshëm është një qytet në aspektin turistik. Ka edhe infrastrukturë, qëndrueshmëri dhe ekonomi, pasi qyteti ndërthur tërheqjen dhe akomodimin e turistëve me cilësinë e patrazuar të jetës së popullatës vendase dhe vitet e fundit ka pasur një mënyrë për të përballuar pandeminë.

 

Firma e kërkimit të tregut me bazë në Mbretërinë e Bashkuar, Euromonitor, drejtoi një listë vjetore të 100 destinacioneve kryesore të qyteteve deri në vitin 2020, por më pas ndodhi Covid-19.

 

Ai tani po punon për një listë të re që krahason atraktivitetin e 100 qyteteve në mbarë botën duke përdorur gjashtë shtylla të suksesit.

 

Tre vjet më parë, lista dominohej nga destinacionet aziatike – me Hong Kongun dhe Bangkokun në krye, por sot ka deri në tetë qytete evropiane në dhjetëshen e parë.

 

Parisi u shpall destinacioni më tërheqës i qytetit në vitin 2021. Është qyteti më i renditur në kategorinë e performancës turistike dhe i dyti për sa i përket politikës turistike dhe infrastrukturës. Në të janë rikthyer turistët amerikanë dhe aziatikë, ndërsa turistët britanikë, të cilët dikur përbënin një pjesë të madhe të tregut turistik të Parisit, janë ende në pritje.

 

Ajo renditet e ulët për sa i përket shëndetit dhe sigurisë, për faktin se një numër i madh i popullsisë nuk është vaksinuar.

 

Franca ishte një nga vendet më të prekura në Evropë nga koronavirusi dhe gjithsej 27 milionë njerëz janë raportuar që nga fillimi i pandemisë.
Indeksi i 20 destinacioneve më të mira të qyteteve të Euromonitor 2022 duket kështu:

Paris
Dubai
Amsterdam
Madrid
Roma
Berlin
Nju Jork
Londër
Mynih
Barcelona
Vjenë
Milano
Pragë
Los Anxhelos
Tokio
Dublin
Lisbonë
Frankfurt
Cyrih
Stamboll