Pse aeroplanët zakonisht fluturojnë në një lartësi prej 11,000 metrash?

November 20, 2022 || views

Është një situatë e zakonshme që pasagjerët të dëgjojnë gjatë një fluturimi dhe t’u drejtohen pilotëve se lartësia e fluturimit është 11,000 metra, dhe ka një sërë arsyesh pse zgjidhet kjo lartësi.

 

Sipas USA Today, lartësia normale e fluturimit për shumicën e avionëve komercialë është midis 10,000 metra dhe 13,000 metra, ose midis 9,000 metra dhe gati 12,000 metra mbi nivelin e detit. Në mënyrë tipike, aeroplanët fluturojnë në një lartësi prej rreth 10,000 metra dhe 11,000 metra.

 

Arsyeja më e madhe për këtë lartësi qëndron në efikasitetin e karburantit. Ajri më i hollë siguron më pak tërheqje që do të thotë se avioni mund të përdorë më pak karburant për të ruajtur shpejtësinë.

 

Fluturimi në një lartësi më të madhe do të thotë që avionët mund të shmangin zogjtë, dronët dhe avionët e lehtë, si dhe helikopterët që fluturojnë në lartësi më të ulëta.

 

Drejtimi në të cilin po udhëton avioni mund të ndikojë në lartësinë në të cilën ngjitet. Avionët që fluturojnë në lindje do të fluturojnë në lartësi teke dhe të gjithë të tjerët do të fluturojnë në lartësi çift.

 

Rrugët që shkojnë në të njëjtin drejtim janë planifikuar gjithashtu në mënyrë që avionët të jenë 300 metra mbi ose nën njëri-tjetrin për të shmangur përplasjen.

 

Sipas USA Today, fluturimi në një lartësi më të madhe mund të minimizojë gjithashtu turbulencat. Lartësia mund t’u japë pilotëve një avantazh të madh kur ata janë në ajër, dhe kjo është mjaft kohë. Nëse ndodh diçka që kërkon një ulje emergjente, lartësia u jep pilotëve shumë më tepër kohë për të korrigjuar situatën ose për të gjetur një vend të sigurt për ulje.