Bosnjë dhe Hercegovina – vendi ideal për tu vizituar

December 9, 2022 || views

Diku në skaj të Evropës Juglindore fle një vend magjik i quajtur Bosnjë dhe Hercegovina.

 

Ky vend i vogël është i mbushur me 3.8 milionë banorë dhe mbulon një sipërfaqe prej, pak a shumë, 51.2 kilometra katrorë. Por, në këtë shtet ka shumë më tepër sesa tregojnë numrat.

 

Gjithçka në këtë vend dyfishohet ose trefishohet, gjithçka është e ndarë, por në mënyrë magjike, të gjitha bashkohen.

 

Në një farë mënyre, gjithçka thjesht po formon një unitet bashkëjetues të bukurisë, dallimeve dhe dashurisë.

 

Albanian Post ju sjell disa arsye pse duhet që ju ta vizitoni këtë vend ballkanik bazuar në eksperiencën e Kristina Kurtjak – një studente e fakultetit të edukimit që e do shumë Bosnjë dhe Hercegovinën.

 

 

Natyra përrallore

Ujëvara e Kravicës.
Nëse do të duhej që të përshkruhej natyra e Bosnjë-Hercegovinës me një fjalë, pa asnjë dyshim do të quhej – “frymë marrëse” ose siç Kristina thotë “mbretëresha e peizazheve të bukura”.

Është vendi kryesisht kodrinor ku roli kryesor e marrin Alpet Dinarike që me krenari krahët e tyre në pjesën më të madhe të Bosnjë-Hercegovinës.

Por, pranë kodrave ka pyje dhe lugina që pëshpëritin historitë e tyre. Pra, nëse jeni një adhurues i natyrës, kjo, me siguri, është një gjë që duhet parë.

Nga ana tjetër, nëse i dashuri juaj i brendshëm i adrenalinës po përpiqet të largohet, ngjitja në pikën më të lartë të Bosnjë-Hercegovinës në Malin Magjik duhet ta mbajë atë të kënaqur.

 

Kryeqyteti – Sarajeva

Sarajevë – Bosnjë & Hercegovinë.
Sarajeva është një tjetër histori unike që jeton brenda Bosnje dhe Hercegovinës.

Është një qytet ku e vjetra takohet me të renë, ku tradita po përplaset me mënyrat e reja të jetesës, ku njerëzit, nga të gjitha vendet e botës, po krijojnë një enigmë të bukur të jetës.

Tradita e Bosnjës dhe Hercegovinës është shumë e dukshme, po ashtu mënyra e të jetuarit dhe e ekzistencës janë përfshirë në jetën e përditshme të Sarajevës.

Por nga ana tjetër, fryma moderne e qyteteve të mëdha në mbarë botën janë sjellë këtu edhe në kurrizin e erërave nga Evropa.

Ura e Mostarit

Ura e Mostarit.
Ja një gjë që duhet të dini përpara se të vizitoni Bosnjë dhe Hercegovinën. Boshnjakët janë të dashuruar pas urave.

Por kjo nuk është lloji i zakonshëm i dashurisë që njerëzit e tjerë kanë ndaj ndërtesave, natyrës ose njerëzve të tjerë.

Sipas Kristinës, kjo dashuri vjen nga një nivel më i thellë i shpirtit të tyre dhe vështirë se mund të matet me ndonjë njësi matëse të njohur.

Ata kanë luftuar për ura, kanë vdekur për to, shkruajnë për to e qajnë për to.

Por mbi të gjitha, Ura e Vjetër në Mostar dhe Ura e Mehmet-Pasha Sokoloviqit në Vishegrad janë më të vlefshmet dhe ekzistenca e tyre është e lidhur me shumë aspekte të historisë, prandaj preferohet që t’i vizitoni.

 

Ana e fuqishme dhe e pasur historike

Muzeu Kombëtar i Bosnjë & Hercegovinës.
Bosnja dhe Hercegovina është një vend me histori të pasur dhe të dhimbshme që ka lënë gjurmë në gjithçka që ekziston në këtë zonë.

“Kjo mbretëreshë ka mbijetuar vite dhe vite nën rrethimin e Perandorisë Osmane, Perandorisë Austro-Hungareze, ‘Ajo’ ka luftuar në shumë luftëra, përfshirë Luftën e Dytë Botërore, ndërsa ‘Ajo’ ishte pjesë e Jugosllavisë, dhe së fundi, por jo më pak e rëndësishmja, ‘Ajo’ i mbijetoi luftës civile dhe ende qëndron me krenari”, thotë Kristina Kurtjak.

Të gjitha këto momente të shkurtra të historisë së saj lanë shumë për të kujtuar. Dhe e gjithë kjo reflektohet në kulturën, arkitekturën, gjuhën boshnjake, por më së shumti na dha një mësim të madh – unitetin.

 

Tre gjuhë

Një arsye më interesante për të vizituar këtë vend është gjuha. Kjo mund të tingëllojë pa kuptim dhe e pazakontë, por gjuha është në fakt një aspekt shumë i rëndësishëm që po tregon gjithçka që ka kaluar Bosnja dhe Hercegovina.

Bosnja dhe Hercegovina ka tre gjuhë zyrtare: boshnjakisht, kroatisht dhe serbisht, të cilat në thelb janë të gjitha e njëjta gjuhë me 3 emra të ndryshëm.

Pse ndodhi kjo? Bosnja dhe Hercegovina ka 2 entitete dhe një rreth dhe të gjitha vendosën të kenë gjuhën e tyre bazuar në strukturën e tyre etnike.

Ata përdorin një, dy ose të tre gjuhët, si dhe alfabetin cirilik dhe latin. Një ndikim të madh në gjuhë pati Perandoria Osmane që na la shumë fjalë të tyre dhe po aq Perandoria Austro-Hungareze që na dha shumë më tepër.

Në thelb, gjuha boshnjake është një mozaik i bukur i gjuhëve të kombinuara dhe të fuqizuara në mënyrë të përkryer me dashurinë dhe traditën.

 

Festivali i ngjyrave

Boshnjakët i duan festivalet dhe këtu nuk ka asnjë dyshim, por ata i duan edhe njerëzit, por çka ata duan akoma më shumë është – të festojnë.

Prandaj, Bosnja dhe Hercegovina njihet si një vend i lumtur që çdo ditë e kalon me muzikë, shaka dhe të qeshura.

“Të tillë jemi ne. E thjeshtë, qesharake, llafazane dhe e çmendur deri në palcë. Duke qenë se kjo është në natyrën tonë, ne jemi të njohur si ‘Ballkanas të çmendur’, dhe priremi ta mbajmë atë përgjithmonë. Dhe për hir të këtij titulli na pëlqen të bëjmë festivale”, thotë Kristina.

“Ka shumë festivale në një vend kaq të vogël. Ku të fillojë? Nëse më pyesni mua, vera është pjesa më e mirë e vitit kur bëhet fjalë për festivalet. Kur të fillojmë festën tonë në qershor, me siguri nuk do të ndalemi deri në tetor”, shton ajo.

Albanian Post ju prezanton me disa prej festivaleve më të famshme që mbahen në Bosnjë dhe Hercegovinë.

Demofest – një festival muzikor i mbajtur në Banja Luka, i cili ngadalë por në mënyrë të sigurt po bëhet popullor në mbarë botën.

OK fest – një përzierje e aktiviteteve të ndryshme në një vend, për shembull: koncerte, filma, hiking, rafting. Ajo mbahet në Parkun Kombëtar të Sutjeskës.

WHF (Festivali i Hercegovinës Perëndimore) – është festivali i mirënjohur i muzikës dhe filmit që mbahet në Siroki Brijeg.

Jazz Festival Sarajevo – një festival muzikor që ka një traditë të gjatë prej dy dekadash.

Festivali i Ngjyrave në Brcko – i cili imiton Festën e Shenjtë në Indi.

 

Dhe për të fundit, por jo më pak e rëndësishmja – Ushqimi

 


Ushqimi në Bosnje dhe Hercegovinë ka një traditë të gjatë dhe është kryesisht me origjinë turke.

Njerëzit që kanë vizituar Bosnjën dhe Hercegovinën janë shumë të mahnitur nga kjo dhe është gjëja kryesore që po i tërheq ata. P

Prandaj top treshja e ushqimeve përbëhet nga qepabët, bureku dhe sarma.

Edhe për fansat e ëmbëlsirave ka zgjidhje – atje mund të gjeni ëmbëlsira të vogla të quajtura Bakllava, Tufahije, Tulumbe, Hurmasice e plot të tjera.

Por, mbi të gjitha, Bosnja dhe Hercegovina është një nga vendet kryesore në botë për sa i përket sasisë së konsumit të kafesë për kokë banori.

Kafeja është më shumë se thjesht një nevojë, është një lloj tradite dhe dashurie, e kombinuar për boshnjakët.

Këto janë vetëm disa nga arsyet se pse duhet të vizitoni Bosnjë dhe Hercegovinën, të shijoni bukuritë e këtij vendi si dhe të prezantoheni me kulturën interesante të tyre.