Kisha shqiptare në Azerbajxhan, tempull i lashtë i Albanisë Kaukaziane dhe dëshmi e miqësisë shqiparo-azere

March 27, 2024 || views
A e dini se në zemrën e Azerbajxhanit, një vend i njohur për pasurinë kulturore dhe historike, gjendet një kishë shqiptare?!
⛪ Ndërtuar në mesjetë, kjo kishë jo vetëm që tregon për historinë e pasur fetare të rajonit, por gjithashtu simbolizon miqësinë e ngushtë dhe respektin mes komuniteteve të ndryshme.
Ky monument kulturor është një dëshmi e lidhjeve historike dhe kulturore që Azerbajxhani ka me popullin shqiptar.
Kisha është e themeluar nga apostulli Shën Eliseu.
Kish është një nga fshatrat më të vjetër të Azerbajxhanit, i njohur mirë për tempullin e lashtë të Albanisë Kaukaziane. Ky tempull antik ka një status të veçantë midis monumenteve të krishtera te Albanise Kaukaziane. Eshtë e vlefshme jo vetëm si një monument arkitektonik, por edhe për shkak të domethënies së tij të jashtëzakonshme historike. Data zyrtare e lindjes së saj është shekulli I pas Krishtit kur territori i Azerbajxhanit aktual u përfshi në pjesën e Albanise Kaukaziane.
Ky monument antik është kisha më e vjetër në Kaukaz e financuar nga Apostulli Eliseus i cili solli krishterimin në Albaninë Kaukaziane, në Azerbajxhan. Për shekuj me radhë, kisha funksionoi si një qendër shpirtërore dhe vend për ndriçim për njerëzit e rajonit. Ky tempull tërhoqi eksploruesin dhe shkencëtarin e famshëm Norvegjez Thor Heyerdahl në 2000. Studimi, restaurimi dhe konvertimi i kishës antike filloi të njëjtin vit dhe u finalizua në 2003 së bashku me përpjekje të përbashkëta të Norvegjisë dhe Azerbajxhanit. Në ditët e sotme, kisha po funksionon si një muze.
Më shumë info këtu
Nëse keni dëshirë ta vizitoni nga afër, për një tur të paharrueshëm në Azerbajxhan,
🔵ose për më shumë informacion:
📞+355 69 204 4656