Zbulime arkeologjike në Turan, Tepelenë

August 29, 2020 || views

Gjatë punimeve me karakter bujqësor në fshatin Turan të Tepelenës janë zbuluar disa gjetje arkeologjike rastësore.

Lajmi u bë i ditur nga ministrja e Kulturës, Elva Margariti, e cila theksoi se “gjetjet arkeologjike lidhen me inventarin e një varri të periudhes Helenistike dhe përbëhen nga monedha, kandil qeramike si dhe enë ceremoniale prej qeramike”.

Sipas saj, është radha e studiuesve të thonë fjalën e tyre, për detaje të mëtejshme.

“Specialistët e Institutit Kombëtar të Trashëgimisë Kulturore janë nisur në terren për të realizuar verifikimin në vend të situatës, dokumentimin e gjetjeve si dhe transportimin e tyre pranë ambienteve të IKTK”, – nënvizoi Margariti.

Ministrja u shpreh se “ky proces do të realizohet në bashkëpunim me specialistë të DRTK Gjirokastër. Njëkohësisht, specialistët do të përgatisin relacionin përkatës, i cili do të kalojë për shqyrtim dhe vendimmarrje pranë Këshillit Kombëtar të Trashëgimisë Kulturore Materiale (KKTKM). Procedurat e mëtejshme në lidhje me gjetjet do të përcaktohen nga KKTKM”.

Më shumë se 20 vende neolitike janë gjetur në Shqipëri, që datojnë përafërsisht nga shekulli i VII deri në shekullin e III, të cilat janë disa prej vendbanimeve më të hershme bujqësore në Europë. atsh / KultPlus.com