Duhet me patjetër ta vizitoni të paktën një herë Ulqinin

December 13, 2022 || views

Ulqini si një qytet me shumë atraksione natyrore dhe kulturore ofron një numër të madh vendesh që çdo mysafir që vjen në Ulqin dhe Mal të Zi duhet të vizitojë. In-booking.com bën më shumë vende si “DUHET VISIT”. Pesë vendet e para janë: Qyteti i Vjetër i Ulqinit, Ada Bojana dhe Lumi Bojana, Gjiri i Valdanos, Ulqini i Vjetër dhe qyteti i vdekur i Sas dhe Liqeni i Sasko.

 

QYTET I VJETËR

Ada Bojana IslandE vendosur në gadishull me mure të larta deri në 60 metra mbi nivelin e detit, qyteti i vjetër i Ulqinit paraqet një tërheqje të vizitueshme për të gjithë ata që vijnë në Mntenegro. Qyteti i Vjetër i Ulqinit është një nga kështjellat më të vjetra në të gjithë Detin Adtiatik me një histori mbi 2.500 vjeç. Qyteti i Vjetër i Ulqinit mban gjurmë të qytetërimeve më të vjetra që kanë jetuar në këtë zonë. Ilirët, Romakët, Grekët dhe Turqit janë shumë qytetërim që gjatë shekujve lanë shumë gjurmë të periudhës së tyre në kala.

Në ditët e sotme Qyteti i Vjetër i Ulqinit përfaqëson një qendër të turizmit kulturor dhe historik të Ulqinit. Përveç monumenteve të pasura kulturore dhe historike, këtu janë vendosur disa nga restorantet dhe hotelet më të mira në qytetin më të jugut të Malit të Zi. Rrugët e vogla ende marrin frymë me ajrin e një periudhe të vjetër dhe simpatike të qytetarëve vendas që nuk i ndryshuan zakonet e tyre dhe lidhjen me Detin gjatë shekujve.

 

ADA BOJANA DHE RIVER BOJANA

Ada Bojana IslandZona më jugore e Malit të Zi dhe Komuna e Ulqinit. Kur një varkë e Anton Allegretti nga Trogir u mbyt në zonën e ishullit todaly të Ada Bojana, askush nuk mendoi as që 130 vjet me vonesë ajo zonë do të bëhet vendbanimi më i famshëm nudist në Evropë dhe “Parajsa në Tokë” siç është e quajtur, ishulli Ada Bojana. Ishulli Ada Bojana është i rrethuar në dy anë me Malin e Zi më të pasur me lumin ujor Bojana dhe nga njëra anë me det të pastër dhe të pastër Adriatik.

Plazhi i Ada Bojana është plazhi i dytë më i madh në Ulqin. Shtë një plazh me rërë dhe përdoret në mënyrë komplimente nga të ftuarit e kolonive nudiste Ada Bojana dhe dashamirës të vërtetë të natyrës dhe prekje dhe kontakt të drejtpërdrejtë midis tyre dhe nënës natyrës. Në brigjet perëndimore të ishullit Ada Bojana dhe në brigjet e lumit Bojana ka restorante të panumërta peshqish që në çdo moment janë të gatshëm t’u shërbejnë mysafirëve të tyre peshk të freskët lokal.

 

VALDANOS BAY

Valdanos UlcinjAjo përfaqëson një Gjirin e vjetër të Ulqinit. Detarët e Ulqinit pas udhëtimeve të gjata dhe të rraskapitura dhe lundrimet nëpër oqeane u kthyen me ushqimin, pijen ose paratë e tyre nga shitja e produkteve vendase si: verë, ullinj, vaj ulliri dhe peshk. Gjatë regjimit komunist gjiri i Valdanos dhe toka pas tij, me më shumë se 60.000 ullinj u mor nga pronarët e tij (blerë me çmime shumë të ulëta me repretion) dhe nga ajo zonë bëri një qendër ushtarake të ish-Ushtrisë Kombëtare Jugosllave (JNA) . Ky gji është një perla e vërtetë jo vetëm e Ulqinit dhe Malit të Zi, por edhe e Evropës.

Spa Wellness natyral i ajrit të pastër me shumë burime minerale nën ujë dhe baltë kurative e bëjnë nga kjo zonë një vizitë tërheqëse. Përveç atyre tërheqjeve Valdanos është i mirënjohur edhe nga plazhi i tij, veçanërisht nga qytetarët vendas, por me kalimin e kohës, edhe turistët zbuluan këtë vend dhe tani tey po vizitojnë këtë zonë çdo vit e më shumë.

 

ULCINJ VJETER

Në lidhje me këtë zonë, tregohen shumë legjenda dhe histori. Kjo zonë e Ulqinit me siguri duhet të vizitohet me zhytje (mënyra e vetme e mundshme) pasi që pas tërmetit katastrofik ajo u mbyt nën sipërfaqen e ujit. Ulqini i Vjetër përfaqëson Atlantidën e Ulqinit dhe Malin e Zi.

 

Ish Qyteti dhe Liqeni i Shasit

Svac Ulcinj MontenegroQyteti i vdekur Sas dhe liqeni me të njëjtin emër pranë tij mbajnë shumë sekrete nën ujë dhe është gërmadha. Sas përfaqëson një qytet shumë të fuqishëm të Mesjetës i cili sipas legjendës kishte 365 kisha (si ditë në vit) dhe gjatë historisë së tij u shkatërrua dy herë. Herën e parë nga ushtria mongole, pas asaj që ajo arriti të ngrihet përsëri, por pas herë të dytë nga turqit ky qytet historik nuk ishte në gjendje të ngrejë muret e tij përsëri. Gjatë viteve të fundit nga disa shkencëtarë, u shfaq teoria se Beteja e Troyan u hap në këtë zonë. A është kjo e vërtetë apo jo, koha do ta tregojë.

Liqeni i Sas pas Liqenit Scutari i cili është Liqeni më i pasur me specie zogjsh në Evropë (rreth 265 lloje të shpendëve të regjistruar, nga mbi 500 të cilat mund të gjenden në Evropë), Liqeni i Sas ka 223 lloje zogjsh të regjistruar dhe përfaqëson Liqenin e dytë më të pasur me zogj specie në Mal të Zi.

 

Rreth Ulqinit

Ulqini përfaqëson një nga qytetet më të vjetra në bregdetin e Adriatikut, me histori më të vjetër se 2500 vjet. Qytetarët e parë të Ulqinit ku ilirët, njerëzit me origjinë indoeuropiane. Mikpritja e qytetarit Ulqin është e njohur gjerësisht, miqësitë midis njerëzve me vendbanim dhe mysafiri zgjasin me breza. Epokat e arta të turizmit të Ulqinit ku nga viti 1975 -1989 kur ky qytet ishte metropoli i turizmit dhe mikpritjes malazeze.